CLUBHISTORIE

Basketbalvereniging Barons is in 1994 ontstaan uit een fusie van Agon (1978) uit Princenhage en Heerbaan Pioniers (1967) uit Heusdenhout. Sinds 1995 is onze thuishaven sporthal 'De Doelen' in Princenhage, Breda. In 2002 is basketbalvereniging Red Jumpers uit de Haagse Beemden gefuseerd met Barons, wat erin resulteerde dat Barons de enige overgebleven basketbalvereniging is van Breda.

Anno 2020 heeft de vereniging zo'n 270 leden. We zijn binnen de NBB-competitie vertegenwoordigd met maar liefst 19 teams. Ook hebben we 5 trainende teams, waaronder een rolstoel-team. De helft van alle Barons-leden bestaat uit jeugdspelers onder de 22 jaar, die vrijwel allen aan de NBB-competitie deelnemen. De seniorengroep bestaat uit dames en heren, zij trainen en komen uit op verschillende niveaus binnen de competitie.

De eregalerij van Barons.

Het erelidmaatschap is de hoogste blijk van waardering die we als vereniging verlenen en wordt daarom alleen in uitzonderlijke gevallen toebedeeld. Op het moment telt Barons 5 ereleden. Zij hebben in het verleden zeer bijzondere en/of langdurige bijdragen geleverd aan onze vereniging, of de verenigingen waaruit Barons ontstaan is. Ereleden zijn vrij van de contributieverplichting. Het erelidmaatschap is niet overdraagbaar.

Ab van Dalsum, †


Eric van Dalsum


Ton Janssen


Aat van der Mark


Timo van der Merwe


John Stoopen


Barons door de tijd.

 • 1967

  Breda Pioniers wordt opgericht en in vestigt zich in het gemeentelijk sportcentrum Heusdenhout.
 • 1971

  Breda Pioniers moet het gemeentelijk sportcentrum verlaten en verhuisd naar Sporthal 'De Huif' in Bavel.
 • 1973

  Ook het vrouwenbasketbal doet zijn intrede in Breda, Breda Pioniers krijgt in het seizoen van 1973-1974 haar eerste damesteam.
 • 1979

  Breda Pioniers vertrekt uit Bavel naar Push-sportcentrum 'De Heerbaan'.
 • 1979

  Paul Groenhuis richt een andere basketbalvereniging in Breda op, genaamd Agon. Breda Pioniers komt hierdoor in de problemen.
 • 1986

  Breda Pioniers gaat door onder de naam Heerbaan Pioniers.
 • 1994

  Agon en Heerbaan Pioniers besluiten te fuseren. De hieruit ontstaande vereniging krijgt de naam Barons.
 • 1995

  Barons vertrekt uit Push-sportcentrum 'De Heerbaan' vanwege een faillissement van de sporthal. Er wordt uitgeweken naar Sporthal 'De Doelen' en de sporthal van 'De Nassau Scholengemeenschap'. Sporthal 'De Doelen' is tot op heden de thuisbasis van Barons.
 • 2002

  Basketbalvereniging Red Jumpers uit de Haagse Beemden, opgericht eind jaren 70, gaat op in Barons. Daarmee is Barons de enige basketbalvereniging die gemeente Breda kent.
 • 2003

  Barons Dames 1 komt eenmalig uit op het allerhoogste niveau, het Nederlandse eredivisie. Na het seizoen van 2003-2004 verliet Barons de eredivisie.